Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku u periodu januar - jul 2022 rođeno je devetoro dece manje nego u istom periodu prethodne godine, ili 0,03% manje.

Bankarske naknade rastu uprkos smanjenju broja zaposlenih u ovom sektoru

Banke u Srbiji su, tokom 2021. godine, od raznih naknada i provizija zaradile 55,7 milijardi dinara, potvrđeno je portalu N1 u Agenciji za privredne registre.
Preračunato po zvaničnom kursu, to je oko 474 miliona evra. To je 17 milijardi dinara više nego 2020. godine, ali i 13,6 milijardi dinara više nego što je po istom osnovu neto prihodovano u predpandemijskoj 2019. godini, kada je poslovalo čak tri banke više. Kako je za portal N1 potvrđeno u Agenciji za privredne registre, svoje finansijske izveštaje za prošlu godinu predalo je ukupno 23 banke. One su neto prihodovale po osnovu provizija i naknada ukupno 55.739.794.000 dinara.

Potrošačke cene su porasle prošlog meseca za 79,6 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije u Turskoj od 1998. godine.

Poskupljenje polise osiguranja za 22,2 odsto neminovno će podići cene registracije automobila i za nekoliko hiljada dinara.

rtsEkonomija više neće biti kao pre rusko-ukrajinskog sukoba, sve mora da se "resetuje". Pada tražnja, kupovna moć, investicije se zaustavljaju ili prolongiraju. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Slobodan Aćimović rekao je za Internet portal RTS-a da se ne nazire kraj lošoj ekonomskoj situaciji u svetu, jer je ona zavisna od političke konotacije. Ipak, veruje da ćemo manje osetiti krizu nego neke zemlje EU, a pogotovo regiona.

b92Američki proizvođač nafte Ekson Mobajl je u procesu prenosa svog 30-procentnog udela u ruskom naftnom projektu Sahalin-1 "na drugu stranu".

fav vijestiRudnik uglja u Pljevljima do sada je isporučio oko 7.000 tona uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), pišu podgoričke Vijesti. Sa druge strane, taj rudnik Termoelektrani Pljevlja dnevno isporučuje od četiri do pet hiljada tona.

fav vijestiU periodu od 1.januara do 31.jula 2019. aerodrom Tivat je imao učinak od 714.425 putnika, što znači da je za sedam mjeseci ove godine ta vazdušna luka dostigla samo 46 posto svog rezultata iz uporednog perioda 2019

fav novostiNOVA ograničena cena hleba, poznatog pod nazivom "sava", od 10. avgusta iznosiće maksimalno 53,50, umesto sadašnjih 49 dinara, saznaju Novosti online.

Najveci aerodrom na svetu sa kapacitetom od 150 miliona putnika godišnje gradi se na crnomorskoj obali, u okrugu Arnavutkoj na evropskoj strani grada Istanbula. Novi ili Treci aerodrom, kako mu je trenutni radni naziv, ce biti treci medunarodni aerodrom u Istanbulu.

Deset svetskih kompanija iz oblasti nafte i gasa najavilo je da će uložiti milijardu funti (900 miliona evra) u tehnologije sa niskom emisijom ugljen-dioksida (CO2) kako bi pomogle u borbi protiv klimatskih promena.

Potkategorije